Krakau

Krakau

Geschiedenis en verrassende street-art

Ontdek Krakau

Zelf dachten wij bij een citytrip niet direct aan het Poolse Krakau. Maar wat heeft deze stad ons verrast en niet voor niets in 2016 benoemd tot beste stedentripbestemming van Europa. Van koninklijke architectuur en wandelen in groene parken tot geschiedenis en verrassende street-art; het hoort allemaal bij Krakau.

Te midden van het oude centrum ligt het mooie marktplein Rynek Glówny. Het is het grootste plein van Europa en behoort, net als de rest van oude centrum, tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Loop ook zeker door  Kazimierz: de oude joodse wijk van Krakau, het creatieve hart van de stad. Overal waar je loopt zie je boetiekjes, kunststudio’s, street-art, drukbezochte terrassen en foodtrucks. Loop hier en daar een winkeltje binnen en bestel wat snacks van de foodtrucks bij Skwer Judah om voordelig (en toch heel lekker) te lunchen.

In het Podgórze district staat de oude fabriek van Oskar Schindler, bekend van de film “Schindler’s List.” Meerdere ruimtes in de fabriek werden toen als filmsets gebruikt. De fabriek is nu een museum dat zich richt zich op de verhalen van joodse gettobewoners. Het museum neemt je mee terug in de tijd naar het Krakau van vroeger, een stad onder Duitse bezetting. De expositieruimtes zijn gevuld met een uitgebreide verzameling van interviews, foto’s en authentieke objecten. Het kantoor van Oskar Schindler is in onveranderde staat bewaard gebleven en is onderdeel van de museale collectie.

Onze persoonlijke tip:

Een bezoek aan Krakow is perfect te combineren met een bezoek aan Auschwitz Birkenau en de Wieliczka Zoutmijnen. Net buiten Krakau, verstopt diep onder de grond, ligt één van de grootste zoutmijnen ter wereld. De mijngangen onder het plaatsje Wielickza zijn in totaal ruim 300 kilometer lang en gaan zo’n 350 meter de grond in. Tegenwoordig wordt er nauwelijks zout meer gewonnen en is de zoutmijn vooral een sprookjesachtig plek waar bezoekers uit de hele wereld naar toe stromen.