Tel Aviv / Jerusalem

Tel Aviv en Jeruzalem

The best Food, History and culture mix ever

Ontdek Tel Aviv

Na aankomst op de luchthaven van Tel Aviv Ben Gurion ben je in no time in de stad Tel Aviv. Ook wel de ‘bubble’ genoemd, een apart staatje in Israël. Waarom? Anders dan de rest van Israël is Tel Aviv een metropool, met voor het grootste deel jonge hippe inwoners. Je hoeft je hier niet te vervelen in deze bruisende stad. 

Is Tel Aviv te vergelijken met andere wereldsteden? Het heeft eigenlijk een mooie mix: Het rauwe van Berlijn, veel mooie graffiti beschilderingen. De Arabische sfeer van Marrakech, zeker in het oude Jaffa.  Het mediterane van Barcelona, Tel Aviv heeft naar ons idee echter nog een veel mooier strand en boulevard. Veel hotspots, je kunt er fantastisch uitgaan en dan het eten…. Een keer hummus eten in Tel Aviv en je vind alle andere varianten in de wereld maar surrogaat.

Old Jaffa is het oude Arabische stadje dat je niet kunt missen zodra je in zuidelijke richting de boulevard afloopt. Slenter door de oude straatjes omhoog vanuit de haven vol terrassen en je bevind je in een openluchtmuseum vol prachtige galeriën. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over Tel Aviv. 

Onze persoonlijke tip:

Ga ’s avonds eten in een van de oude straatjes van Jaffa. Overdag winkeltjes en ’s avonds gaan alle terrassen naar buiten en ploffen de hippe locals neer bij een van de restaurantjes voor een heerlijke maaltijd met dito drankje. En let op food deel je in Israël! 

Rotschild Boulevard een wijk die moeilijk te beschrijven is, officieel het financiële hart van Tel Aviv, maar waar je heerlijk doorheen kunt fietsen (evenals langs het strand), vol prachtig groen en vol prachtig gerenoveerde Bauhaus woningen. Maar kijk uit zelfs voor ons Nederlanders is het uitkijken geblazen op de fiets.  Ook kun je hier heerlijk koffie drinken terwijl je ondertussen naar alle “leuke” hectiek kijkt.. 

Kortom Tel Aviv is dé plek om te genieten van zon, zee, food, drinks, vintage markten, art en nog veel meer. Eenmaal geweest wil je zeker een keer terug.

Ontdek Jeruzalem

Ja en dan Jeruzalem, slechts 45 minuten rijden vanuit Tel Aviv rijd je onderweg ernaartoe al een compleet andere wereld binnen. 

Al rijdend, langs katoenvelden en wijngaarden en over verschillende heuvels, kom je Jeruzalem binnen. Vanaf de Olijfberg heb je een prachtig uitzicht op de Rotskoepel met het gouden dak en de stad Jeruzalem. Goed om te weten dat Jeruzalem op heuvels is gebouwd en dat het gepast is om er bedekkende kleding te dragen, zeker op heilige plekken. 

Een bezoek aan de oude ommuurde stad mag uiteraard niet ontbreken. Hier vind je oa. de westelijke “klaag”muur. Mannen en vrouwen mogen niet samen, er is een duidelijke splitsing gemaakt.

Tip: Beleef het begin van de shabbath bij de westelijk muur op vrijdag bij zonsondergang. Grote groepen orthodoxe en liberale joden vieren daar dansend en zingend het begin van Shabbath en dus weekend. 

 De oude stad Jeruzalem bestaat uit een Islamitische, een Christelijke, een Joodse en een Armeense wijk, elk met zijn eigen sfeer en karakter. Je loopt hier via de Armeense wijk de Arabische wijk binnen waar een kort bezoek aan de souk, met zijn kruiden, kleurrijke shawls, bakkerijen met heerlijke zoete gerechten niet mag ontbreken. 

Onze tip: Bezoek in de avond een klank en lichtspel in de David Tower, waarbij prachtige filmbeelden rondom op de oude muren worden vertoond. 

Dan de nieuwe stad:

Een bezoek aan het Yad Vashem (holocaust museum) mag niet ontbreken bij een bezoek aan Jeruzalem. Zeer indrukwekkend museum, maar meer nog een gedenkplaats voor de 6 miljoen joden die zijn omgekomen in de tweede wereldoorlog. De verhalen van overlevenden van de holocaust en de uiteenzetting van hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het museum is zeer ruim opgezet en heeft vele gedenkplaatsen en ga je er heen trek er dan minstens 2 tot 4 uur voor uit. 

Moeilijk voor te stellen hoe mensen tot zoiets in staat zijn.  

Onze persoonlijke tip:

Aangekomen op de deels overdekte dagmarkt Mahane Yehuda is het iedere dag een drukte van belang. De Israëli’s doen hier hun dagelijkse boodschappen, maar ook toeristen hebben inmiddels hun weg gevonden naar deze markt. Een mix van heerlijke groente, fruit, vlees en vis en overige heerlijke lekkernijen. Om van te watertanden…. Hier kun je heerlijk lunchen en wanneer je in Israël bent eet je shakshuka. Een gerecht van tomaten, kruiden en gepocheerde ei, uiteraard met daarnaast een paar heerlijke hummus gerechten met pitabrood.

Jeruzalem stad vol oneindige historie en verdient het ontdekt te worden